Petter Reinholdtsen

Entries from June 2024.

«Møter vi liv eller død?», pamfletten som inspirerte
4th June 2024

Da jeg i høst hørte jeg et innslag på radiOrakel om en inspirerende dame som levde for over hundre år siden, fikk jeg en vill ide. Elsa Laula var en svensk samisk dame som ikke bare fikk utdannelsen finansiert av den danske dronningen, men som gjorde så god jobb med å inspirere og organisere den samiske befolkningen at det visstnok ble forslått i Sverige å straffeforfølge henne for oppvigleri før hun flyttet fra Sverige til Norge. Radiopraterne fortalte videre at da Elsa Laula ga ut en pamflett for å inspirere samene til samling var dette den første bok gitt ut av en samisk dame noensinne. Jeg fikk høre at denne korte teksten kun fantes på originalspråket svensk under tittelen «Inför lif eller död» og aldri var oversatt til norsk. Da tenkte jeg, der jeg satt i bilen, at en norsk utgave kan vel jeg fikse. Jeg har jo fått oversatt endel bøker, og en liten pamflett på noen få sider burde jo være grei skuring.

Den imponerende Elsa Laula, som senere la til etternavnet Renberg, har blant annet fått dokumentaren «Elsa Laula Renberg, kvinnen som samlet Sápmi» (2017) av Per Kristian Olsen på NRK, NRK-artikkelen «Samenes Jeanne d’Arc» av Karen Brodshaug Sveen (2017), oppgaven «Elsa Laulas Innför lif och död – sanningsord i de lappska förhållandena» av Edel Olsen, biografien «Elsa Laula Renberg - Historien om samefolkets store Minerva» (2015) av Siri Broch Johansen og radiOrakel-podkasten Revolusjonen har et kvinnelig ansikt – Elsa Laula, for å nevne de jeg har finnet uten å lete spesielt hardt. En virkelig spennende dame, som i tillegg til å inspirere til opprettelsen av samiske organisasjoner, har inspirert til opprettelsen av Sametinget, og født seks barn der fire vokste opp.

I dag er jeg veldig glad for å kunne annonsere at bokmålsoversettelsen er klar og tilgjengelig for både bestilling på papir og epub-utgave fra lulu.com, samt som nettside. Den kringkastede bokinformasjonen ser slik ut:

Den 27 år gamle sørsamiske kvinnen Elsa Laula ga i august 1904 ut en pamflett i Stockholm. Opplaget var på 6000, finansiert av Stockholmsredaktøren Gustav Hedenström, som også bidro i stiftelsen av Lapparnes Centralforbund. Dette kampskriftet var den første boken gitt ut av en samisk kvinne, og hadde som mål å inspirere til opprettelsen av samiske foreninger over hele landet, samt skape blest om sentralforbundet. Pamfletten er et politisk manifest som fortsatt inspirerer i dag.

Denne pamfletten er nå for første gang tilgjengelig på bokmål, sammen med en nyutgivelse av originalteksten på svensk.

Oversettelsen hadde ikke vært mulig uten gode hjelpere. En virkelig stor innsats både i korrekturarbeidet og utforskning av arkaiske svenske ord, står Axel Rosén bak. I tillegg har jeg fått innspill fra Edel May Karlsen og flere andre både på språkføring og historisk bakgrunn for å forstå teksten.

En kuriositet som jeg oppdaget i arbeidet med oversettelsen er at det ikke stemmer at denne boken ikke var oversatt til noen andre språk. Anna Wuolab oversatte den til nordsamisk i 2017 i en utgave gitt ut av samisk skribent- och författarförening (Bágu čálliid searvi) under tittelen «Eallit vai jápmit? : duohtavuođasánit sámi diliid birra = Inför lif eller död? : sanningsord i de lappska förhållandena». Papirutgaven er så vidt jeg kan forstå utsolgt fra forlaget og jeg har ikke klart å finne informasjonsside om boken på Internett. Mulig den er mulig å få tak i som ebok, hvis en skal tro oppføring i worldcat.

Oversetterrammeverket jeg har satt opp for å gjennomføre dette oversettelsesprosjektet håndterer flere språk. Jeg er igang med engelsk utgave, og er åpen for å også gi ut andre oversettelser hvis noen er interessert i å gjøre jobben. Det hadde vært ekstra moro å gi den ut på sørsamisk, det samiske språket i regionen der Elsa Laula kom fra. Der er jeg som vanlig avhengig av frivillige som er også interessert i å gjøre dette på dugnad.

Som vanlig, hvis du bruker Bitcoin og ønsker å vise din støtte til det jeg driver med, setter jeg pris på om du sender Bitcoin-donasjoner til min adresse 15oWEoG9dUPovwmUL9KWAnYRtNJEkP1u1b. Merk, betaling med bitcoin er ikke anonymt. :)

Tags: docbook, norsk.

RSS Feed

Created by Chronicle v4.6