Petter Reinholdtsen

Skolelinux noe for Ballangen? (Leserinnlegg til avisen Fremover)
14th October 2012

Tirsdag 2012-10-09 sendte jeg følgende leserinnlegg til avisen Fremover, etter å ha vært nordpå noen dager og lest noen gamle aviser. Publiserer den her i sin helhet for fremtidig referanse. Fremover publiserer dessverre ikke leserinnlegg på nett.

To: redaksjon (at) fremover.no
Subject: Leserinnlegg til Fremover: Skolelinux noe for Ballangen?

Ærede redaktør

I sommer (2012-07-23) hadde Fremover et oppslag om at Narvik kommune hadde spart mellom 10 og 20 millioner kroner de siste årene på å bruke Skolelinux på sine skoler. Harstad har også tatt i bruk Skolelinux på alle sine skoler. Som tidligere Ballangsværing gledet det meg stort å se at skoleløsningen vi har utviklet siden 2001 tas i bruk i området der jeg vokste opp, og dermed bidrar til en bedre og billigere skolehverdag.

Skolelinux er en komplett IT-løsning for elevnettverket på en skole, med både nettverkstjenester og løsning for elevmaskiner med pedagogisk programvare, som tillater en å øke levetiden på en datamaskin i skolen med mange år. En undersøkelse publisert i mars 2012 viste at de 56 norske skolene som har offentliggjort at de bruker Skolelinux eller annen Linuxutgave hadde 36% større PC-tetthet enn landsgjennomsnittet, når en ser på tall rapportert til Grunnskolens Informasjonssystem. I følge Paul Reidar Løsnesløkken, IKT-konsulent i Nord-Odal, fungerer datamaskiner godt til de er 8 til 10 år gamle.

I høst (2012-09-29) fortalte Fremover hvordan Ballangen kommune har opparbeidet seg 20 millioner i underskudd og nok havner på Robek-lista fra nyttår. Kanskje Ballangen også burde ta i bruk Skolelinux for å spare penger? Hvis kommunen mangler kompetanse lokalt på Linux finnes det kommersielle selskaper som tilbyr driftstjenester rundt Skolelinux, og jeg bør vel avsløre at jeg selv er involvert i et av dem, Skolelinux Drift AS. Kommunen kan dermed få hjelp hvis de ikke ønsker å bygge opp egen kompetanse.

Vennlig hilsen
Petter Reinholdtsen
Fri programvareutvikler

Referanser:

Innlegget ble så vidt jeg vet trykket i papirutgaven et par dager senere, men jeg har ikke sett det selv.

Tags: debian edu, norsk.

Created by Chronicle v4.6